De ce l-am votat pe Trump: Perspectiva unui antreprenor din Texas | OPINIE de George Mioc


Şi acum mai deplâng casandrele din presa americană şi epigonii de la Bucureşti victoria lui Donald Trump: „societatea este profund divizată”, „o decizie resentimentară”, „un dezastru care va avea efect timp de decenii”.

Da, societatea este divizată, asta se întâmplă după fiecare alegeri, în orice democraţie. Dar când va fi nevoie, vom şti să trecem peste confruntările politice. Da, americanii erau plini de resentimente faţă de politicienii corupţi de la Washington.
Cine nu ar fi?
Da, vor fi efecte pe termen lung, dar eu cred că vor fi în favoarea economiei americane.
Nu vreau să discut politică acum, ci să explic, pe scurt, de ce eu, un antreprenor din Dallas, am votat cu Trump. De când am venit în America, am fost un republican, iar preşedintele meu favorit a fost Ronald Reagan. Însă l-am susţinut fără rezerve pe Trump – spre deosebire de mulţi alţi republicani, care au avut dubii – pentru că promisiunile sale economice au substanţă şi cred că vor ajuta industria.
Este adevărat că, pe hârtie, administraţia Obama a obţinut rezultate bune. Şomajul a scăzut la 5% (media de după al II-lea război mondial este de 5,8%), iar PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 54.629 dolari, un nivel record. Însă statisticile prezintă un adevăr parţial. De exemplu, aproape 10% din angajaţi au slujbe temporare – sub şase luni – prost plătite.
Au crescut costurile unor cheltuieli esenţiale, precum sănătatea, îngrijirea copilului sau educaţia. Deşi PIB-ul pe cap de locuitor a crescut, media veniturilor pe familie a scăzut. În plus, dacă vă uitaţi pe harta votului, veţi vedea că sprijinul pentru Trump a venit din zonele în care a existat o industrie puternică, fabricile au fost închise, iar oamenii şi-au pierdut slujbele şi de ani întregi nu îşi găsesc un alt loc de muncă.
Ce va face Trump pentru economia americană?
• În primul rând, taxele ar urma să scadă substanţial. Nici o afacere nu va fi impozitată cu mai mult de 15% (16%, în România, 35% în SUA). Vor fi trei niveluri ale taxei pe venit: 12%, 25% şi 33% (faţă de cele şapte care sunt acum, între 10 şi 39,6%). De fapt, datorită Obamacare, cei din vârful piramidei mai plătesc nişte supra-taxe, aşa că ajung la un impozit de 43,4% pe venit.
• A promis că va rescrie una din cele mai incorecte taxe: aşa numita „estate tax”. Acum, în cazul în care moşteneşti o locuinţă mai scumpă de 5,45 milioane de dolari, plăteşti o taxă de 40% din valoarea suplimentară.
• A promis că va investi în infrastructură, dar nu o va face guvernul, ci firmele private, care, în schimb, vor beneficia de aşa numitele „tax credits”. Avantajul? Firmele private se mişcă mai repede şi sunt mai eficiente decât agenţiile guvernamentale. În plus, vor creşte substanţial locurile de muncă.
• A promis că va ajuta industria carboniferă şi petrolieră, slăbind regulile foarte stricte, oferind noi permise de exploatare pe terenurile federale şi dând liber la construirea unor noi conducte de gaz sau petrol.
Citiți mai mult accesând: 

http://m.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-ce-l-am-votat-pe-trump–perspectiva-unui-antreprenor-din-texas–opinie-432930

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.