MESAJ de la „un” Gabriel. Gabriel Bădiță


În tradiția Bisericii Ortodoxe ziua de 8 Noiembrie este marcată de o sărbătoare așa numită „Sfântul Gabriel” (Gavril). 
Nu pot să spun că sărbătoresc ziua aceasta, dar mă simt binecuvântat de numele pe care îl port. 
Mai jos cateva detalii de cultură generală …

Numele „Gabriel” semnifică în limba ebraică : Dumnezeu este puterea mea !
Numele ,,Gabriel” este menționat de patru ori în Biblie : de două ori în Daniel (8.16 și 9.21) și de două ori în Luca (1.19 și 1.26). După evanghelistul Luca, Gabriel ar fi anunțat atât nașterea lui Ioan Botezătorul, cât și a lui Iisus.
De fiecare dată apare ca un mesager care aduce vești importante. Mai întâi, el l-a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, după care i-a revelat (printr-o viziune spirituală) viitorul națiunilor. În tradiția ebraică Gabriel a fost și îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora.
Tot el i-a spus lui Zaharia (la o vârstă înaintată) că soția sa (Elisabeta) îi va naște un copil (Ioan Botezătorul), și în cele din urmă i-a spus Mariei că ea este cea aleasă dintre femei. Arhanghelul Gabriel (Gavril) este, alături de Arhanghelul Mihail, unul dintre cei mai importanți îngeri în cadrul tradiției iudeo-creștine și a celei islamice. Este cel de-al doilea în rang printre Arhangheli.
Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Djibril), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiția islamică, Gabriel este considerat a fi spiritul divin al adevărului.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.