EVENIMENT: Americanii își aleg al 45-lea PREȘEDINTE! 

 Americanii sunt asteptati marti la vot pentru a alege cel de-al 45-lea presedinte din istoria tarii, dar si noii membri ai Camerei Reprezentantilor si o treime din Senat. Din totalul de 218 milioane de cetateni eligibili sa isi exprime dreptul la vot, aproximativ 145 de milioane s-au inscris pe liste pentru a se prezenta la urne. Statele Unite folosesc un sistem de vot indirect pentru a-si alege presedintele. Exista, practic, doua voturi: unul popular, al cetatenilor, si unul al electorilor, in care voteaza reprezentanti alesi pentru a sustine un candidat din fiecare stat. Alegerile au loc la capatul a 511 zile de campanie electorala care a bulversat America, marcata de derapajele din discursul candidatului republican, dar si de ancheta FBI privind e-mail-urile candidatei democrate. Cel mai recent sondaj, dat publicitatii de Reuters/Ipsos cu doar cateva ore inaintea alegerilor, o crediteaza pe candidata democrata Hillary Clinton (69 de ani) cu 90% sanse sa il invinga pe rivalul republican Donald Trump (70 de ani). Diferenta dintre cei doi, in ultimele sondaje, era insa de doar cateva procente in favoarea lui Clinton. 

Autorităţile electorale din cinci state cheie au înregistrat o prezenţă ridicată la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea în secţiile de vot.

Printre statele cheie care s-au bucurat de o prezenţă ridicată la urne în ziua alegerilor prezidenţiale se numără Colorado, Virginia, Georgia, Ohio şi Wisconsin.

Colorado – peste 2,2 milioane de alegători au votat anticipat, iar cursa rămâne una strânsă între Hillary Clinton şi Donald Trump. Autorităţile electorale precizează că 771.745 de alegători au votat anticipat pentru prezidenţiabilul republican, în vreme ce democraţii au primit 753.052 de sufragii.

Virginia – autorităţile electorale au precizat că prezenţa la vot este puternică şi extrem de ridicată. În Loudoun County, cel puţin 57.382 dintre cei 238.498 de alegători înregistraţi au votat până marţi dimineaţă.

Georgia – a înregistrat cea mai mare prezenţă la votul anticipat, unde peste 2.3 milioane de buletine de vot anticipate au fost depuse la urne sau prin corespondenţă.

Ohio -autorităţile au precizat că prezenţa la votul anticipat a fost una puternică, dar nu istorică.

Wisconsin – prezenţa la vot în cele mai mari comitate este extrem de ridicată. Peste 30% din alegătorii înregistraţi au votat anticipat, iar autorităţile electorale cred că până la 70% dintre alegători vor vota până la finalul zilei.

Sursa: news.ro

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.