Un vechi papirus carbonizat a fost descifrat folosind tehnologie 3D


Un sul vechi carbonizat, ce a fost descoperit În 1970, a putut să fie analizat acum folosind tehnologie avansată. Analiza a putut să fie posibilă cu tehnologia 3D, bazată pe raze X, și a fost efectuată de Universitatea din Kentucky, împreună cu experți din Israel. Aceștia au contat cu tehnologie de la Google, bucurându-se de sprijinul Fundației Naționale de Știință din Statele Unite.
Munca atât de minuțioasă a dus la rezultate surprinzătoare. S-a putut demonstra că sulul descoperit în urmă cu patru decade în zona En Ghedi (lângă Marea Moartă) este copia cea mai veche a cărții Levitic, de care se dispune în actualitate, și cea mai veche evidență a unui text biblic standardizat.
„Este un text 100 % identic cu cel pe care îl utilizăm în ziua de azi”, a explicat investigatorul de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Emmanuel Tov. „Timp de 2 000 de ani, textul biblic din Levitic nu s-a modificat”.
Acest lucru coroborează atât Biblia evreiască, precum și majoritatea traducerilor protestante din actualitate.
„Nu vă puteți imagina bucuria din laborator”, a spus Pnina Shor de la Autoritatea Israeliană de Antichități, ce a participat la studiu. Să „derulezi digital” acest papirus carbonizat, părea o glumă la început, dar a dus la deschiderea unor posibilități total nesperate.
„Nu doar că a fost posibil să se vadă că era vorba de un text scris, ci textul era chiar legibil”, a explicat William Brent Sales, un expert în informatică de la Universitatea din Kentucky.
Investigatorii au distribuit următorul video în care explică procesul.

https://youtu.be/GduCExxB0vw
Sursa: 

http://benidradici.com/un-vechi-papirus-carbonizat-fost-descifrat-folosind-tehnologie-3d/

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE. Salvează legătura permanentă.