Biserica Happy Valley din Phoenix – Trei decenii de existenţă!

Sarbatorirea unui eveniment petrecut in trecutul unei comunitati din spatiul crestin este un moment de bucurie si aducere aminte a unei anumite experiente care a schimbat sau influientat viata atat la nivel personal cat si de grup sau congregatie, o modalitate de a nu uita ceea ce este mai important pentru a fi mai bun, mai recunoscator dar si mai increzator in viitor.


Ziua de duminica, 25 Septembrie 2016, a fost marcata in comunitatea evanghelica din Phoenix, AZ de un eveniment care a polarizat interesul multor romani credinciosi din capitala statului Marelui Canyon: aniversarea implinirii a 30 de ani de existenta a Bisericii Penticostale Happy Valley din Phoenix ( http://www.happyvalley.cc ) si implinirea a 10 ani de la dedicarea actualului locas de inchinare.


Inceputul bisericii Happy Valley poate fi identificat la data de 29 iunie 1986, cand, in urma unei separari produse intre credinciosii penticostali de atunci, a luat fiinta biserica nou formata, avand initial ca si conducatori pe fratii Cornel Trif si Peter Moldovan iar casier pe fratele Mike Olari ( https://family2fam.com/ ) . Biserica si-a inceput activitatea intr-o sala din cladirea unei biserici americane situata la intersectia dintre Thunderbird Rd si 7th Street din Phoenix. Pe fundalul unei cresteri numerice constante, la data de 23 martie, s-a realizat inregistrarea legala a Corporatiei sub numele de North Valley Romanian Pentecostal Church Inc, conducerea bisericii fiind formata din: Peter Moldovan -diacon, Mike Olari -secretar, Ioan Olar-casier, Cornel Trif si Ioan Suteu membrii. Incepand cu 23 aprilie 1987, dupa sosirea in America, fratele Cornel Avram si-a inceput slujirea de predicare in comunitatea nou formata.
La 20 decembrie 1987, in urma incheierii lucrarilor de constructie, a fost inaugurat primul locas de inchinare de la actuala adresa. Datorita cresterii numerice care a urmat in urmatorii ani, extinderea bisericii a devenit o necesitate. In urma achizitionarii unor parcele de teren adiacente, la 29 aprilie 2001, s-au demarat lucrarile de constructie la ceea ce constituie actualul locas de inchinare. Menit a raspunde noilor cerinte, impunatoarea construcie a fost inaugurate 5 ani mai tarziu, la 9 Aprilie 2006.
Situata la adresa 25435 N 15th Ave, PHOENIX, AZ 85027, cladirea Bisericii Penticostale Happy Valley este considerata a fi cel mai mare edificiu a vreunei comunitati din diaspora romaneasca. Din informatiile oferite de secretarul bisericii, Petru Cretiu, actualmente Biserica Happy Valley numara 1.233 de membrii inregistrati, la care se adauga copiii si apartinatoriii.
Cu un total de 24 de frati „ordinati in lucrare”, prin mila si indurarea Domnului si sub calauzirea Duhului Sfant, biserica este condusa de o echipa formata din fr. Cornel Avram – pastor senior, Samuel Botinestean – pastor asistent, Daniel Heler si George Ciurdas – consilieri, Petru Cretiu – secretar, Dan Moldovan – casier, Cornel Mateu – administrator, Cornel Bonchis si Emanuel Vicovan – cenzori, Chris Trufin si Mihai Zinic-diaconi, Romi Rus si Claudiu Olar – formatii muzicale. 
In fata unei asistente care a umplut pana la refuz locurile disponibile din sanctuar, serviciul divin, de aproximativ 3 ore, din seara aniversara de 25 Septembrie, a fost dedicat in exclusivitate mutumirii si recunostintei fata de calauzirea si ocrotirea manifestata de Dumnezeu de-a lungul anilor pentru aceasta comunitate crestina romaneasca din Arizona.
Cuvintele de recunostinta rostite in limba engleza de Ruben Secara, Chris Trufin si Ionel Caprar au exprimat aprecierile noii generatii fata de credinciosia, statornicia si unitatea generatiei anterioare, care prin dragostea lui Dumnezeu, cu ajutorul Domnului Isus Hristos si sub calauzirea Duhului Sfant, au reusit sa aprinda si sa mentina flacara vie a Cuvantului pe meleagurile insorite ale Arizonei. De asemenea, fr.Cornel Mateu a evocat amintiri din inceputul lucrarilor la biserica Happy Valley. Formatiile muzicale au intregit atmosfera premergatoare propovaduirii Cuvantului.
Invitat special pentru predica de seara a fost fr. Cristian Ionescu, pastorul Bisericii Elim din Chicago ( https://www.elimro.com/ ), vicepresedintele Uniunii Bisericilor Penticostale Romane din Statele Unite si Canada. Mesajul s-a referit la necesitatea UNITATII in comunitatile religioase romanesti din diaspora.
In incheierea serviciului divin intreaga aistenta prezenta in sanctuarul bisericii Happy Valley s-a unit intr-o rugaciune comuna de multumire, in urma careia, pastorul Cornel Avram a incheiat programul prin cuvintele: „Pana aici Domnul ne-a ajutat ! ”
Radu Oprea,
Phoenix, Arizona

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.