Erezii nimicitoare: Martori lui Iehova


(Sursă poza:http://www.ortodoxia.md/wp-content/uploads/2014/07/2014_martori.jpg ) 

Adevăruri care ar trebui ştiute despre Martorii lui Iehova

Martorii lui Iehova. Aproape toată lumea s-a confruntat cu prozelitismul lor agresiv din uşă-n uşă! Organizaţia pe care aceştia o reprezintă, cunoscută sub numele de Watchtower Bible and Tract Society (W.T.B. & T.S.), este renumită pentru accentul pe care-l pune asupra profeţiilor vremii sfârşitului, însă de mai multe ori profeţind greşit sfârşitul lumii. În acelaşi timp, Organizaţia Turnului de Veghere exercită un control sever asupra Martorilor lui Iehova şi le interzice acestora participarea la activităţi sociale cum ar fi sărbătorirea zilelor de naştere, a Crăciunului, a Paştelui, sau a Zilei Mamei, sau le interzice salutul drapelului naţional, votatul sau serviciul militar, sau transfuziile de sânge. Prin aceste restricţii Organizaţia Turnului de Veghere creează un zid de izolare a Martorilor faţă de restul societăţii.
Trecutul istoric
Organizaţia Turnului de Veghere şi Societatea Tractatului pretinde cu îndrăzneală să fie singura organizaţie pe care Dumnezeu o foloseşte în zilele noastre pentru a învăţa adevărul Lui şi a vorbi în Numele Lui1. Conform Organizaţiei Turnului de Veghere toţi ne-Martorii lui Iehova vor fi distruşi la Armaghedon, un eveniment al judecăţii divine cu a cărui iminenţă ameninţă tot timpul. Societatea Turnului de Veghere tipăreşte săptămânal peste 15 milioane de copii ale revistelor ei în 120 de limbi iar peste 5 milioane de Martori ai lui Iehova (cunoscuţi sub numele de „pionieri/vestitori”) îi răspândesc doctrinele în 230 de ţări. În cele ce urmează vom reda câteva lucruri elementare pe care fiecare om ar trebui să le cunoască despre trecutul şi crezurile Martorilor lui Iehova.
Crezuri şi doctrine împrumutate. Charles T. Russell (1852-1916) este cel a pus bazele mişcării Martorilor lui Iehova. În adolescenţă acesta şi-a negat tradiţia prezbiteriană de care aparţinea alăturându-se puţin mai liberalei Biserici Congregaţionale, grup pe care de asemenea l-a părăsit2. A negat dumnezeirea Domnului Isus Hristos şi învăţăturile biblice ale iadului şi pedepsei veşnice. Fără a poseda vreo pregătire biblică formală, Russell doar a împrumutat şi a adaptat diversele învăţături ce erau populare în vremea lui. De pildă, Adventismul este cel ce l-a influenţat în negarea iadului, iar un grup dizident al Adventismului ce era condus de N.H. Barbour i-a stârnit interesul în studierea profeţiilor vremurilor sfârşitului. Astfel de la Barbour, Russell a împrumutat crezul că Hristos urma să se întoarcă invizibil pe Pământ în anul 1874, şi că anul 1914 era anul în care lumea trebuia să fie distrusă după care se inaugura Mileniul (deci, cei 1000 de ani de domnie literară a lui Hristos pe pământ; n.tr.).
Pretenţii aberante. În anul 1879 Russell şi-a publicat propria sa revistă denumită Zion’s Watchtower and Herald of Christ’s Presence (deci, „Turnul de Veghere şi Vestitorul Prezenţei lui Hristos”) în care şi-a promovat propriile învăţături. Fiindcă oamenii au fost atraşi de prezicerile senzaţionaliste ale sfârşitului, organizaţia a crescut în număr.
În pofida lipsei sale de pregătire formală în teologie şi de cunoaştere a limbilor originale Russell a pretins că el era singurul care cunoştea adevărul condamnând în mod viguros toate celelalte religii creştine. În consecinţă, pastorii mai multor bisericii au început să demaşte învăţăturile false ale lui Russell şi caracterul său îndoielnic.
Un caracter dubios. Reverendul J.J. Ross este cel ce întâi a publicat o broşură în care dezvăluia pretenţiile şi învăţăturile false ale lui Russell. Astfel, Ross evidenţia că Russell, „nu a frecventat niciodată şcolile superioare, nu ştie aproape nimic despre filozofie, despre teologia istorică sau sistematică şi este complet ignorant în ce priveşte limbile biblice (greaca şi ebraica)3.” Fără succes, Russell a încercat să oprească răspândirea acestor informaţii demascatoare prin a-i intenta proces pentru calomnie reverendului Ross. Însă, Russell nu doar că a pierdut procesul, dar s-a şi făcut vinovat de sperjur în tribunal, minţind sub depunere de jurământ că posedă cunoştinţe ale limbii greceşti pentru ca la urmă să recunoască că afirmaţiile privitoare la el făcute în broşură erau adevărate4.
În anul 1913, din nou fără succes, Russell a dat în judecată ziarul „The Brookly Daily Eagle” pentru calomnie fiindcă a fost demascat pentru încercările frauduloase de a vinde un grâu obişnuit la preţul exorbitant de 60 de dolari sacul (35,24 litri) susţinând că este un „grâu miraculos”5.
Profeţii neîmplinite. În ciuda acestor piedici Russell a continuat să-i atragă pe oameni cu fantasticele sale interpretări profetice şi avertismente dramatice ale unui Armaghedon ce urma să aibe loc în 1914. Când anul 1914 a venit şi a trecut, acesta a schimbat data la 1915. Însă în anul 1916 Russell a murit lăsându-şi urmaşii deziluzionaţi şi stupefiaţi de prezicerile sale neîmplinite. Atunci Joseph Franklin Rutherford a preluat controlul organizaţiei.

Citiți mai multe accesând:

http://www.rcrwebsite.com/facts_on_jws.htm

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Erezii nimicitoare: Martori lui Iehova

Comentariile sunt închise.