LIGIA SEMAN: La revedere Cristi!

image

La revedere,draga Cristi Tepes si un remember de incurajare familiei Tepes pentru ce a fost  si este mai departe Cristi pentru ei si pentru noi toti-  din partea prietenilor – Ligia si Tibi Seman.
   Cristi Tepes a fost unul dintre cei mai valorosi oameni ai generatiei noastre, cu un impact asemanator marilor titani ca: Richard Wunbrand, Ioan Alexandru, Nicolae Moldoveanu, Traian Dorz… nu doar a fost ci va ramane… pentru ca edificiile construite de astfel de oameni, rezista timpului, strabat generatiile si schimba destinul oamenilor.
   Pentru mine si sotul meu – Cristi  Tepes ne- a fost un prieten adevarat. Intr- un timp in care multi din poporul roman crestin nu aveau incredere in valoarea culturii, a faptului ca poti transmite prin arta adevarul lui Dumnezeu, Cristi Tepes a fost un autentic promotor si incurajator pentru mine.  Desi a fost o perioada de cel putin un an cand doar discutam prin posta electronica fara sa ne fi vazut vreodata fata in fata, a fost o comunicare profunda, ca si cum ne- am fi cunoscut de o viata.  Cristi era foarte deschis, sensibil, comunicativ. Imi cunostea inima prin faptul ca lecturase in tinerete primul meu roman: ” Funiile dragostei”,  iar noi ( eu, Tibi si fetele noastre) ii cunostem sufletul maret si bogat din emisiunile moral – crestine impletite cu arta si cultura realizate de el la TVR2, pe care le urmaream cu multa incantare in fiecare duminica dimineata.
     In anul 2006, incurajata  de  Cristi, am hotarat sa fac o lansare a romanului ” Tragedie si triumf” in cadrul Targului International de Carte din Bucuresti. Acolo, el a avut grija sa ne puna in legatura cu diferite somitati din acea perioada din lumea jurnalistilor si in mod special cu alti scriitori crestini prezenti la eveniment, printre care Sergiu Grossu, cunoscut sub pseudonimul  Simion Cubolta. ( Sotia lui Sergiu Grossu este autoarea cartii dupa care a fost regizat filmul ” Binecuvantata fii inchisoare”.)  Imi amintesc de curajul lui de a filma  evenimentul lansarii romanului ” Tragedie si triumf”  in cadrul Targului International de Carte, care desi prezenta o problema sociala este un roman crestin. A reusit sa obtina aprobarea televiziunii pentru a fi difuzat pe post, astfel materializandu- se  partea unui vis – acela de a face o incursiune in lumea culturala.
   Totodata, Cristi a fost un incurajator si un valorificator al slujirii femeilor in Trupul lui Hristos. In prefata conceputa de el la ultima editie a romanul meu, „Handicapul constiintei” – Cristi a consemnat: ” Cred ca Richard Wurbrand m – a ajutat sa inteleg ce importanta a daruit Dumnezeu Insusi slujirii femeilor in Imparatia Sa pentru a o imbogati in fel si chip…” Filmarile meticuloase si duioase ale lui Cristi a conferintelor  mamelor care au copiii cu deficiente, conduse de Lidia Oprean, mama lui Becky, au fost o demonstratie a importantei pe care el o  arata slujirii femeilor  in Trupul lui Hristos.
    Cristi a fost sensibil si incurajator al tuturor categoriilor de slujire crestina. Avand o sensibilitate profunda, descoperea fie suferinta, fie nedreptatea, fie valoarea, fie frumosul.  Cauta sa gaseasca pentru el insusi si totodata sa inspire si multimilor cele mai inalte mijloace de a compatimi, de a alina si de a aduce solutii. 
   Artist  innascut, de o cultura generala vasta, pvivelistea creatiei lui Dumnezeu nastea in inima lui motivatia de a o culege si  a o prezenta lumii  astfel incat aceasta sa inteleaga valorile ei,  frumusetile si Iubirea Creatorului.  De multe ori cand vorbeam cu el la telefon, imi povestea cum petrecea nopti in sir  pentru a prelucra diferite materiale: interviuri, calatorii, evenimente printre oameni sau natura( a  petrecut ore si zile in sir pentru a surpinde  minunea  transformarii bobocilor in flori). Sufletul acesta iubea pe Creatorul si I se inchina!  Si aceasta spune tot!
     Am avut harul sa cunosc familia lui Cristi, sa mancam impreuna, sa glumim, sa ne rugam, sa povestim. Lili, scumpa lui sotie, o femeie deosebit de capabila, a renuntat la cariera ei pentru a- l sprijini pe Cristi si a se dedica cresterii si educarii celor 6 copiii. Cristi si Lili au insuflat  in copiii lor valori eterne dar si culturale. In discutiile cu Cristi, incepand de la Henryk Sienkiewicz, continuand cu CS. Lewis, J. R. R. Talkien… Noica … – el mi- a recomandat  anumite carti din literatura universala care au imbogatit  generatiile.
    Mai presus insa, de toate aceste titluri scrise de oameni celebrii, Cartea preferata si preaiubita a lui Cristi si a familie lui a fost Cartea Cartilor- Biblia – pe fundamantul careia si- a construit viata si a carui Autor este  Dumnezeu. Ca Domn si Prieten nedespartit, Pastor Bun,  El I- a promis lui Cristi :”  Eu sunt Invierea si Viata. Daca crezi in Mine, chiar daca vei muri, vei trai. Si oricine traieste si crede in Mine, nu va muri niciodata.” ( Ioan 11:25,26). Daca Cristi ar fi fost provocat sa filmeze ceea ce inseamna trecerea de la acest trup muritor la trupul glorificat, de la viata trecatoare la viata vesnica, premiile Nobel sau Oscar- urile lumiii ar fi palit in comparatie cu aceasta stralucire cu mult deasupra nazuintelor si imaginatiilor omenesti. Cu siguranta. in ceruri, vom fi uimiti de aceste filmari ale Celui Mai Desavarsit Regizor – Dumnezeul Universului care in spatele a tot ceea ce noi nu stim si nu putem percepe prin simturile limitate, a pregatit triumful perfect chiar daca noi pe pamant perecepem si  tragedia.
” … sun trupuri cereşti şi trupuri pământeşti; dar una este gloria hcelor cereşti şi alta a celor pământeşti. Este o glorie a soarelui şi o altă glorie a lunii şi o altă glorie a stelelor, fiindcă o stea diferă de altă stea în glorie. Astfel este şi învierea morţilor. Trupul este semănat în putrezire şi este înviat în neputrezire; este semănat în neputinta, este înviat în glorie; este semănat în slăbiciune, este înviat în putere; (1 Corinteni 15:40-43)
” Lucruri pe care ochiul nu le- a vazut, urechea nu le- a auzit, si la inima omului nu s- au suit, asa sunt lucrurile pe care le- a pregatit Dumnezeu pentru cei ce Il iubesc! ” ( 1 Corinten 2 :9)

Sursa: 

https://ligiaseman.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.