NECESITATEA realizării unui dosar de presă în „cazul Bodnariu

  
Necesitatea realizării unui dosar de presă în „cazul Bodnariu”

Înțeleg, din ceea ce am citit în ultimele zile, că legea norvegiană împiedică divulgarea de informații din dosarul „cazului Bodnariu vs. Barnevernet”.
Un comentator norvegian anonim afirma (AICI) că cei de la Barnevernet ar fi obligați să respecte confidențialitatea „clientului”. Dar cine e „clientul” în acest caz? Familia Bodnariu? Mă îndoiesc!
Bun! Legea norvegiană împiedică publicarea de informații din dosar. Dar într-un eventual „dosar de presă” care ar merita pus la dispoziția publicului (și a presei) ar trebui să fie detalii care, deși pot părea mărunte, sunt importante pentru a ancora „în real” evenimentele. Am întâlnit sceptici care spun: „Domnule, până nu aflu mai bine despre ce e vorba, nu mă bag. Chestiunea e cețoasă. Nu sunt informații”.
Să-i „capacităm” așadar pe scepticii care stau cu fundul pe gard și nu se pot hotărî pe ce parte să coboare.
Drept este că unele detalii importante n-au fost pomenite de la bun început. De pildă, numele orașului în care s-au petrecut evenimentelor nu a fost pomenit în primele zile. A trecut mai bine de o săptămână până să aflu că este vorba despre localitatea Naustdal.
În al doilea rând, un personaj-cheie în această afacere, directoarea școlii, cea care a generat reclamația, nu a fost pomenită cu numele. Pentru a face posibilă eventuala verificare a faptelor, e necesar ca doamna cu pricina să fie identificată în mod clar.
Ar ajuta, de asemenea, dacă ar fi identificată școala în care învățau Eliana și Naomi.
Dosarul de presă ar trebui să conțină și numărul legii care împiedică publicarea de informații despre caz (eventual cu un citat din articolul care se aplică în astfel de situații). Din ceea ce am reușit să aflu, este vorba despre legea ACEASTA. Traducerea unui paragraf din norvegiană s-ar putea face fără dificultate.
Dacă nu se pot furniza informații privind „clientul” (whatever that means), trebuie menționate nume ale oficialilor care au intrat „pe fir”. De pildă, pot fi făcute publice numele reprezentanților Barnevernet care „instrumentează” cazul? Ce alte persoane au fost în contact cu acest caz și pot fi menționate într-un dosar de presă? Se poate afla numele vreunuia dintre polițiștii veniți să-i aresteze pe soții Bodnariu?
Aceste chichițe îndeplinesc rolul de „martori” și sporesc șansele ca evenimentul să ajungă în atenția presei.
Înclin să cred că, dacă se adună – piesă cu piesă – astfel de detalii, ele pot avea un impact mult mai mare într-o scrisoare de protest către ambasadele norvegiene.
Așadar, ar fi extrem de indicat ca apropiați sau prieteni ai familiei Bodnariu să realizeze o „cronică” a cazului în care să includă aceste și alte detalii.

Sursa articol:

https://vaisamar.wordpress.com/2015/12/09/necesitatea-realizarii-unui-dosar-de-presa-in-cazul-bodnariu/

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.