Urâciunea pustiirii: Căsătoriile gay, LEGALIZATE în toate cele 50 de state ale SUA

  
Decizie istorică: Căsătoriile gay, LEGALIZATE în toate cele 50 de state ale SUA
Cuplurile gay din Statele Unite au dreptul constituţional să se căsătorească în toate cele 50 de state, a stabilit Curtea Supremă vineri, într-o hotărâre istorică, scrie DPA.

    

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a statuat cu cinci voturi la patru că, potrivit Constituţiei, statele nu pot interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex. Curtea a mai stabilit că este necesar ca toate statele americane să recunoască documentele de căsătorie emise legal gay-ilor şi lesbienelor de către alte state.

    

Cele două probleme, care au fost dezbătute în aprilie, au fost aduse în faţa instanţei supreme de către cupluri gay şi lesbiene din statele Kentucky, Ohio, Tennessee, şi Michigan, care au pledat împotriva interzicerii de către unele state a căsătoriei între persoane de acelaşi sex sau a recunoaşterii documentelor de căsătorie emise cuplurilor gay sau lesbiene de către alte state.

   

În Statele Unite căsătoria este reglementată la nivelul statelor. Treizeci şi şase dintre cele 50 de state americane permit să se emită documente de căsătorie cuplurilor de acelaşi sex. Celelalte 14 state au interzis căsătoria gay fie prin legislaţie, fie prin refrendum.

   

Avocaţii la Curte ai celor două părţi au dezbătat dacă principiile federalismului permit sau nu statelor să definească mariajul drept o chestiune de politică publică sau dacă mariajul este sau nu un drept fundamental în virtutea Constituţiei americane.

    

Statele au argumentat că interdicţiile pe care le-au impus căsătoriei între persoane de acelaşi sex – prin definirea căsătoriei drept o uniune între un bărbat şi o femeie de către o majoritate de legiuitori sau alegători – sunt o problemă de politică publică. Statele au afirmat că au dreptul să definească mariajul astfel încât să promoveze procreerea şi să furnizeze un mediu sigur pentru copii.

    

Ele au afirmat, de asemenea, că numeroase state au organizat o dezbatere puternică cu privire la definirea căsătoriei şi au argumentat că, impunând ţării o definiţie naţională „uniformă” a căsătoriei, Curtea Supremă ar afecta această dezbatere.

    

Curtea Supremă s-a pronunţat ultima dată în 2013 în legătură cu o problemă majoră privind căsătoria gay. Ea a anulat atunci o prevedere din legea apărării căsătoriei (DOMA) din 1996. Prin acea decizie Curtea stabilea că cuplurile de acelaşi sex căsătorite în state care permiteau căsătoria gay au dreptul la prestaţii federale privind căsătoria.    

(Sursa: antena3.ro)

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Urâciunea pustiirii: Căsătoriile gay, LEGALIZATE în toate cele 50 de state ale SUA

  1. Cristina zice:

    Nu exista o lege in acest sens, deci titlul dvs este gresit.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.