Hrană pentru… trup

20140222-105326.jpg
Păstrăvul este o specie de pește care trăieste în special în apele de munte, ape cu temperatura relativ scăzută și în timpul verii, dar poate fi găsit și în zonele mai joase, submontane și de deal, cu condiția ca apele să fie puternic oxigenate.

Poate fi găsit și la altitudini de 250-300 m, însă principalul său habitat îl reprezintă apele de la altitudini de peste 1000 m.

Atinge 25-30 cm lungime și 0,8-1,6 kg greutate, ajungând excepțional la 50-90 cm lungime și 15 kg greutate. În România cele mai mari exemplare, pescuite în lacul Bicaz, cântăresc în jur de 6 kg. Are spatele cenușiu-albăstrui sau verzui întunecat cu flancurile argintii și abdomenul albicios. Se remarcă numeroase pete negre pe corp, dorsală și caudală, lipsa petelor roșii și existența unei dungi multicolore în lungul liniei laterale, care lucește în culorile curcubeului de unde și denumirea. (sursa Wikipedia)
Păstrăvul conține:
-Vitamine: retinol, niacina, acid ascorbic, tiamina si riboflavina.
-Minerale: fier, potasiu si fosfor.
Consumul acestui pește:
– Poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei.
– Trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare…

Iată o rețetă simplă, gustoasă și mai ales încercată: păstrăv la cuptor cu sos de migdale.

Ingrediente:
-4 păstrăvi
-cubulețe de bacon 100 g
-condimente
-200 g fulgi de migdale
-ulei măsline
-150 g de lapte condensat
-2 căței de usturoi
-o limetă
-o minolă

Mod de preparare
-Păstrăvi se condimentează, se introduce în interior baconul, se învelește în folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 45 de minute.
-Într-o tigaie se pune ulei, se adaugă usturoiul apoi fulgi de migdale se lasa câteva minute până rumenesc, se stoarce o limetă, o minolă se adaugă laptele condensat, condimente se lasa la foc mic 5-6 minute și gata sosul…

Poftă bună!

Cu dragoste,
Ciprian Bârsan

Acest articol a fost publicat în Hrană pentru... trup și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.