Poveri…pe inima noastră

20140220-224448.jpg

Multumim Domnului Isus Hristos pentru credinciosia nespus de mare pe care ne-a aratat-o pana in momentele de fata si pentru chemarea sfanta pe care ne-a facut-o pentru a impartasi Vestea Buna a Evangheliei aici, pe taramul Madagascarului, in sudul lumii.

Scoala copiilor, cursurile de limba malgasa, partasia familiala zilnica, lucrarea in biserica, lucrarea de evanghelizare, plus alte noi usi deschise : orfelinat, scoala teologica prin extensie, ajutor social pentru familii foarte sarace sau ajutorul dat intr-o scoala publica, ne-au fortat efectiv sa nu ne mai gandim la timpul care a trecut si sa ne dam toate silintele sa facem lucrarea lui Dumnezeu cu daruire. Asa ca aproape nici nu am sesizat ca am intrat in a 6-a luna de cand suntem cu familia in Marea Insula Rosie, la tropice.

In plus, Domnul ne-a facut un cadou frumos, adaugand echipei de romani de aici – adica doar noi – familia Saitis, pe Ada Vultur, care a sosit din Romania in cursul lunii ianuarie. Ea a avut o oportunitate de a iesi cu elicopterul in jungla pentru o saptamana cu membri din echipa ei si astfel ne-am intalnit cu ea mai tarziu, cand a venit in Antsirabe. Aici in oras va ramane pentru un an sau doi pentru a studia limba malgasa intensiv, dupa care se va muta in sudul tarii, la Tulear, intr-o echipa de traducere a Sfintei Scripturi intr-unul din cele 18 dialecte malgase. Ada a trecut printr-o perioada mai dificila – a contactat malarie si cateva zile a fost foarte bolnava, dar acum este foarte bine, dupa tratament, si a inceput cursurile de limba malgasa.

ORFELINATUL SPERANTA DIN ANTANANARIVO

In cursul lunii ianuarie, Domnul ne-a oferit oportunitatea de a ne implica intr-o lucrare ce o aveam pe inima de mai multa vreme. Este vorba de Orfelinatul Fanantenana sau, mai romaneste, Orfeliatul Speranta, care functioneaza sub indrumarea Bisericilor Penticostale AOG.

Inarmati cu cateva daruri – pe care le-am considerat prea putine pentru nevoile lor, i-am vizitat la Antananarivo. Nu va pot explica ce bucurosi au fost cand ne-au vazut cu toate aceste daruri. Povestind cu ei si ascultandu-i, vazand conditiile in care locuiau si tanjirea lor dupa o inima de parinte, sufletul nostru a fost adanc atins. Parca aveau lipici copiii acestia, asa se legau de noi. Inainte de a veni in Madagascar, Domnul ne-a spus printr-un mesaj profetic : ,,va voi face parinti pentru multi copii, nu doar pentru ai vostri”, iar acum lucrurile incepeau sa se lege. In cealalta zi am cumparat fructe si bomboane pentru ei si i-am revizitat. Am mai fost la orfelinate de-a lungul vietii, dar nu mi-am inchipuit ca atata bucurie pot sa aiba niste copii cand le aduci ceva ce le place.

In acest orfelinat sunt acum doar 24 de copii orfani, cu varste intre 9-20 de ani. Pentru ca orfelinatul nu se poate baza pe surse constante de finantare, nu si-a permis sa ia si alti copii sub ingrijire. Masa, imbracamintea, incaltamintea, cartile, scolarizarea,intretinerea orfelinatului – toate se ridica la sume destul de mari. Am dori sa fim si noi parteneri in aceasta lucrare. Vom prezenta acest proiect in Revista Noi Frontiere, cu detalii despre copii, si va chemam, daca Dumnezeu va vorbeste cu privire la acest subiect, sa va implicati si dvs.

SCOALA TEOLOGICA PRIN EXTENSIE ANTSIRABE

O alta usa in lucrare – pentru formarea de ucenici – a deschis-o Domnul prin infiintarea aici, in Ansirabe, a unei Scoli de Teologie prin Extensie. Cei 7 pastori din zona Antsirabe s-au adunat impreuna si au avut viziunea infiintarii acestei scoli pentru pregatirea de lucratori in biserica penticostala – care vor fi ordinati – in aceasta zona, lucratori care sa vesteasca Evanghelia pe strada, sa consilieze, sa se roage pentru oamenii bolnavi, sa coordoneze bisericile nou plantate si care sa aiba o teologie bine asezata in inima si minte. Mi s-a cerut si mie sa ma alatur acestei echipe si acestei lucrari, ceea ce am facut cu mare placere. Am predicat la inaugurarea scolii despre importanta studierii Cuvantului lui Dumnezeu in mod sistematic, ordonat si perseverent. Ne-am implicat si financiar, pentru ca cursurile au nevoie sa fie xeroxate, legate, iar cursantii care vin din zona pentru cateva zile trebuie sa manance. Cursurile sunt intensive si pe module – s-a predat deja Introducerea in Vechiul Testament si Introducerea in Noul Testament. Si eu voi preda cursuri in cadrul scolii, in limba franceza, cu traducere in limba malgasa. Scoala este deschisa ca o extensie a Institutului Teologic Penticostal AOG din Antananarivo si ne rugam sa fie o mare binecuvantare pentru aceasta zona.

Deschiderea scolii a fost un prilej pentru a intalni si a cunoaste toti pastorii din acest judet. Au venit la noi acasa, unii dintre ei cu sotiile, si am avut posibilitatea sa ii cunoastem mai bine. Am facut un plan impreuna prin care sa ii vizitam pe fiecare in bisericile pe care le pastoresc si sa ii sprijinim in lucrare. Pe unii i-am si vizitat, prilej cu care am avut ocazia sa vad casele pastorale in care locuiesc si conditiile de viata. Mi-a plans inima – am crezut ca pastorii o duc mai bine decat turma pe care o pastoresc. Intr-o biserica, parintii – pastorul si sotia lui, aveau doar o mica camara legata de sala bisericii, unde dormeau ei – ca era foarte mica, iar cei trei copii, de 5-7-14 ani, dormeau pe o rogojina in sala bisericii, in apropierea amvonului. Ca si Samuel in Templu. Si fac asta de ani de zile. Ei traiesc din ajutorul bisericii, care de foarte multe ori este insuficient. Am auzit marturii ale unor pastori care au trecut prin situatii enorm de dificile financiar, dar la final, Domnul le-a dat izbavire. Noi am dori sa facem ceva in aceasta privinta. Daca am gasi frati si surori din Romania, Europa sau America, care se ne ajute in a le oferi un ajutor lunar de 10-15 Euro acestor oameni sfinti, ar fi pentru ei o ENORMA binecuvantare. Nu le-ar fi suficienti, dar ar putea sa le faca slujba mai usoara.
Acestea au fost poverile pe care Domnul ni le-a pus pe inima in luna ianuarie si inceputul lunii februarie. Constatam ca suntem binecuvantati din toate punctele de vedere si este de datoria noastra sa binecuvantam si pe altii. Si o facem. Dorim sa simtim cu ei. Dar noi suntem limitati in a face acest lucru, pentru ca si noi, la randul nostru, cerem bisericilor din tara si Diaspora sa ne sprijine aici. Si va multumim pentru acest lucru. Totusi, avem frati si surori care pot simti aceasta povara chiar mai bine decat noi, caci au trecut pe acest drum.

Unii dintre dvs stiu ce inseamna o viata lipsita de dragostea parinteasca, sa nu te imbratiseze nimeni, sa nu fie o mama sau un tata care sa iti spuna : Te iubesc ! Esti atat de pretios pentru mine, copilul meu !

Altii dintre dvs stiu ce inseamna sa faci o lucrare sfanta cu dedicare, dar sa fii lipsit de resurse pentru propria ta familie. Slujesti Dumnezeului Suveran, care detine toate resursele, dar oamenii din jurul tau, oamenii carora le slujesti, nu inteleg foarte clar ca tu, ca pastor al lor, ai nevoi financiare, ai o familie de intretinut, trebuie sa locuiesti undeva, sa dai de mancare copiilor, sa ii imbraci, sa ii porti la scoala. Uneori pretul slujirii inseamna si trecerea pe aici. Doar dumitale, frate pastor, care ai trecut pe aici, stii mai bine aceste lucruri. Si le intelegi suferinta !

Motive de multumire :
• Cu sanatatea o ducem mai bine acum – copiii sunt foarte bine ;
• Domnul s-a ingrijit pana acum de toate nevoile noastre financiare ;
• Fetele au terminat cu bine trimestrul – final de februarie – si si-au dat drumul in ce priveste limba franceza ; notele lor sunt acum foarte bune ;
• Scoala Biblica pentru copii – merge excellent – le vorbim copiilor despre Hristos ;
• Avem o atitudine si o stare emotionala si spirituala buna – suntem recunoscatori Domnului pentru tot ce face in viata noastra ;

Motive de rugaciune pentru aceasta perioada:
• Pentru copiii din Orfelinatul Speranta – sa aiba speranta si sa primeasca ajutor ;
• Pentru lucrarea de evanghelizare din zona Antsirabe – vom incepe un amplu program dupa ce se termina sezonul ploios ;
• Pentru pastorii si fratii si surorile de aici : sa ramana statornici in lucrarea Domnului si in slujirea Lui – indiferent de circumstantele vietii ;
• Pentru noi – ocrotire in calatorii – iesire in jungla sau in alte zone pentru vestirea Evangheliei sau incurajare biserici ;
• Intelepciune in lucrare – impartasirea Evangheliei Domnului nostru Isus Hristos, distribuire resurse, ajutor medicamente ;

Cu pretuire,
Marcel si Ioana Saitis,
cu copiii Alessia, Ruth si Filip

Acest articol a fost publicat în Madagascar și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Poveri…pe inima noastră

  1. Melania L zice:

    Domnul să binecuvânteze această familie. Transmiteți-le vă rog, salutări de la Melania sora lui Dinu Burzo. Mulțumesc.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.