RESISTER (Rezistă)!

Marie Durand (1711-1776), al cărei frate, Pierre Durand, era pastor protestant, s-a născut în 1712 în cătunul Bouchet du Pransles din regiunea Vivararis.

Familia Durand și-a păstrat credința în secret, prin citirea zilnică a Bibliei. Tatăl a organizat întruniri secrete în „Deșert”, unde se țineau din când în când slujbe protestante și tocmai la una dintre acestea mama Mariei a fost arestată din cauza denunțării unui vecin; ea a murit mai târziu în închisoare.

Fratele ei, Pierre, născut în 1700, era deja un predicator talentat, care vorbea la aceste adunări secrete, deși abia avea 20 de ani. Mai târziu a jucat un rol important în bisericile din regiunea Vivarais și a încercat să pună în aplicare deciziile care fuseseră luate la Sinodul din Languedoc în mai 1721; cu toate acestea, a fost arestat și împușcat la 22 aprilie 1732.

Marie Durand a fost arestată și închisă în Turnul Constance din Aigues-Mortes la vârsta de numai 18 ani și a stat închisă 38 de ani, adică până în 1768, când s-a întors la Bouchet de Pransles. A murit 8 ani mai târziu, în 1776. Se știe puțin despre primii ani pe care Marie i-a petrecut în această închisoare – din cele treizeci de femei întemnițate de acolo, câteva erau din regiunea Vivarais. Deși era cea mai tânără, ea le-a încurajat și pe celealte să lupte împotriva ispitei de a-și abjura credința, chiar dacă acestui lucru le-ar permite să fie eliberate.

Nu știe sigur dacă inscripția RESISTER („Rezistă”), gravată pe marginea puțului închisorii, a fost într-adevăr făcută de Marie Durand, dar ea simbolizează și astăzi credința și speranța nestavilită a celor care și-au păstrat credința în vremurile tulburi ale „Deșertului”.

Ciprian Gheorghe-Luca

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la RESISTER (Rezistă)!

  1. Valeria Iancu spune:

    A republicat asta pe Dumnezeu e în control.

Comentariile sunt închise.